Przepis na ciasteczka z orzechami i dokumentacja
fotograficzna z wyrobu ciastek w ubiegłym tygodniuJ
Pierwszy raz jadłam je u kolegi. Robił własnoręcznie i
słynie z nich na całą okolicę. Od tego momentu nazywamy
je ciastka Żbikówki. Odwagi zapytać o przepis nie miałam...
Ale zupełnie
przypadkowo trafiłam, na, wydaje mi się podobny – w książce kucharskiej „1001
przepisów” Ewy Araszkiewicz pod hasłem:
Kruche rożki orzechowe
Składniki:
2 szklanki maki krupczatki, 20 dag masła lub masła
roślinnego, ½ szklanki cukru pudru, szklanka posiekanych orzechów, cukier puder
do posypania rożków. (Ja zawsze robię z podwójnej porcji)
Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym
tłuszczem zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy
na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Wychłodzone ciasto dzielimy na części i
na lekko opruszonej mąką stolnicy kształtujemy cienkie wałeczki. Każdy kroimy
na niewielkie ok. 5 cm
kawałki, Formujemy zgrabne rożki, układamy na czystej blasze (nie smarujemy
tłuszczem) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 200 stopni
przez ok. 20 min.
Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu obficie
posypujemy cukrem pudrem
Ja kupiłam już jakiś czas temu foremki do ciasteczek więc
tym razem ich użyłam i mamy między innymi wiewiórki, ślimaki, jeże, renifery i
serduszka. Ważne, że takie pieką się krócej niż rogaliki.
Zdjęcia On i Baba na wsi
Wielkie dzięki , już dziś zabieram się do pieczenia
OdpowiedzUsuńPowodzenia!
UsuńA jakich orzechów używasz - laskowych czy włoskich?
OdpowiedzUsuńWłoskich. I ja ich nie siekam nożem, tylko mam w zestawie blendera takie naczynie z ostrzem miksującym, do którego wrzucam orzechy i krótką chwilę miksuję. I co ważne a zapomniałam napisać:) - najsmaczniejsze są po kilku dniach, jak chwilę poleżą w jakimś pojemniku
Usuń